Wednesday, October 10, 2012

Sejarah.

lakaran wajah parameswara.

Salam...
Haaaaa.... Interesting title huh?
Neway, anis baca blog Uncle Seekers .. *frankly say, cara dia untuk membuka mata manusia di Malaysia supaya nampak apa yang jadi adalah betul. Dengan penulisan di Internet. cuma~ orang luar bandar tak mungkin berkesempatan untuk membaca..Ini pendapat peribadi anis.* Dia ada tulis tentang 'perjanjian diantara Sang Sapurba dengan Demang Lebar Daun' wikipedia ar apa lagi... WOW! aku yang minat baca sejarah pun tak baca lagi tentang Salalatus Salatis...

Mana la nak cari buke Salalatus Salatis tu kan.. kalau ada masa nak pi Library la this weekend. Oh ya, Paksu Yon actually study Master in Sejarah Melayu ok! *i didnt remember la exact course name.. hahhaa*

Anis minat sejarah!
Macam ni ceritanya..............................
Dulu anis sekolah Rendah Islam Hira' kan, start 7.30am - 2.30pm..So balik awal dari student sekolah biasa.
TV2 dulu ada rancangan pendidikan.. Sorry anis lupa pukul berapa tapi ada satu rancangan cerita pasal sejarah dengan lakonan.. Masa tu anis darjah 3, first yang anis tenguk is tentang Parameswara. Sampai sekarang anis ingat jalan cerita dia Oooo.. Start dari tu la anis minat sejarah. Kalau tak silap anis zaman anis mula belajar Sejarah ada time sekolah menengah. Cara mudah untuk anis ingat sejarah ialah dengan mendengar cerita.. Bukan dengan membaca. hahaha!..

Rasanya kalau anis berkesempatan, teringin jugak nak further study... Amin


Anis.Othman

No comments: