Sunday, December 23, 2012

December 2012

Salam.

Fuh..
Lama rasanya tak menjenguk.
Sibuknya saya kalah Menteri!
Hahaha.

Penghujung 2012.
Banyak benda yang ditempuhi!
Insyaallah 2013 akan lebih dari 2012.
Mudah-mudahan.
Sebab selalunya azam2 yang ditulis tak pernah menjadi tapi sebaliknya.
Hihi..

Ok la. Nanti anis update lagi sepanjang 2012 ni apa yang berlaku. Ye.

Anis.Othman

Wednesday, October 17, 2012

Mati Itu PASTI.



Salam..
Syukur Alhamdulillah aku masih dibumiMu, Ya Allah..

Mati itu PASTI..

Sejak minggu lepas anis terfikir nak beli kain kafan untuk diri sendiri.
Bukan niat nak cepat mati *sedangkan dosa masih dilakukan walau sebesar hama*. Cuma beringat.
Kami bukanlah orang yang berwang dan mempunyai simpanan beribu2.
Anis cuma tak mahu susahkan mama kalau anis tinggalkan dunia ini.
Kita tak tahu bila ajal kita. Subhanallah.

Anis ada terbaca blog rakan yang berada di mesir sekarang.
'kita selalu menulis hanya untuk puaskan amarah, kegembiraan. Pernahkah kita tulis tentang kebaikan, perkongsian, pertanyaan?'

Insyaallah akan aku kerja kejalan mu Ya Allah.

P/S : apa salahnya kita mendoakan kebaikan orang dari mengatakan sesuatu yang buruk.


anis othman

Wednesday, October 10, 2012

Sejarah.

lakaran wajah parameswara.

Salam...
Haaaaa.... Interesting title huh?
Neway, anis baca blog Uncle Seekers .. *frankly say, cara dia untuk membuka mata manusia di Malaysia supaya nampak apa yang jadi adalah betul. Dengan penulisan di Internet. cuma~ orang luar bandar tak mungkin berkesempatan untuk membaca..Ini pendapat peribadi anis.* Dia ada tulis tentang 'perjanjian diantara Sang Sapurba dengan Demang Lebar Daun' wikipedia ar apa lagi... WOW! aku yang minat baca sejarah pun tak baca lagi tentang Salalatus Salatis...

Mana la nak cari buke Salalatus Salatis tu kan.. kalau ada masa nak pi Library la this weekend. Oh ya, Paksu Yon actually study Master in Sejarah Melayu ok! *i didnt remember la exact course name.. hahhaa*

Anis minat sejarah!
Macam ni ceritanya..............................
Dulu anis sekolah Rendah Islam Hira' kan, start 7.30am - 2.30pm..So balik awal dari student sekolah biasa.
TV2 dulu ada rancangan pendidikan.. Sorry anis lupa pukul berapa tapi ada satu rancangan cerita pasal sejarah dengan lakonan.. Masa tu anis darjah 3, first yang anis tenguk is tentang Parameswara. Sampai sekarang anis ingat jalan cerita dia Oooo.. Start dari tu la anis minat sejarah. Kalau tak silap anis zaman anis mula belajar Sejarah ada time sekolah menengah. Cara mudah untuk anis ingat sejarah ialah dengan mendengar cerita.. Bukan dengan membaca. hahaha!..

Rasanya kalau anis berkesempatan, teringin jugak nak further study... Amin


Anis.Othman

Monday, October 8, 2012

Paradigm Mall

Salam..

Hari ni dating ngan en zul kat paradigm mall. Pi seoul garden. Fuh.. Makan sampai lebam.

Lepas makan, jalan-jalan sambil cari present amalina. Ada Kaison! Yeay!!
Oh sambil jalan td, en zul suruh sebut 'buaya,biawak,buaian' yeee.. Jadi bawiyan la.. Bayuwak la... Gelak macam org gila. Ye stim makanan! Hahahaha. Allah marah tu.. So no more seoul garden la eh! Haaha..

Oh neway nak share share sikit. Selalu kan.. kalau kitorg kekenyangan, mesti nak balik terus. But hari ni kitorg hampir tapau satu paradigm mall tu. hehe.. I jumpa port bajuuu cantik. Port nak sambar jam.. Port beli present.. Port beli accessories.. Oh i love paradigm mall. Say bye bye to pyramid. Paradigm mall ni tak berapa ramai kot. Tu yg best!

Ok la. Nak tidur awal sikit :)
Nite nite~
Assalamualaikum.


Anis.othman
Via iphone

Amarah




Salam..
Haha.. Comelkan budak tu.. Got it from Mr. Google~

Ok.. kalau dengan title ni mesti semua ingat anis tengah marah.
Actually no!

Nak cerita pasal hasutan SYAITON! haha...

Syaitan sendiri dah berjanji dengan Allah.
"akan aku menyesatkan manusia, mengkafirkan manusia, memusyrikkan manusia dan menjadikan manusia penghuni neraka"

Situasi Pertama :
Ada sorg guard kat rumah anis ni, dia jaga shift malam. Memang kalau tenguk muka dia anis akan ^&%*@ la.. hahaha.. Tak tahu kenapa dia tu 'kuang ajaq' sangat. Hari2 dok nampak anis pun nak ckp "apsal takdak tukar sticker lagi cik?" (Oh.. dia ni india..) padahal belum lagi masuk bulan 10. Pastu kalau en Zul nak hantar anis balik, pun kena register. Which is kalau en zul bawak kereta papa, baru bagi signal je dia dah bukak gate. OMG! Nak dijadikan cerita, kelmarin pinjam kereta abg sebab nak bwk wira pi service. Access card kat anis, sticker kat mama. Masa nak 'tet tet' tu... Dia berbunyi "cik sticker mana?" sambil anis tenguk muka dia and gelak. sambil cakap dalam hati Ya Allah, dia ni syaiton ni yang cuba nak menjatuhkan aku! hahaha!!

Situasi Kedua :
Pergi ke 99 speed mart semalam.
aku : "dik, ada tak gula pasir?"
adik tu : "ada kat sana belakang tu kak"
aku : "maaf dik, xde la" (nampak tak berapa punya sopan aku, bukan nak angkat bakul sendiri ni)
adik tu : "ada kak..saya baru letak tadi"
aku : "eh ya allah... Gula halus la dik.. sorry salah..."
adik tu : "tu la kak, kalau dah mata yang tak betul.. jangan nak salahkan org pulak" (sambil merah mukanya)
aku : "oh ye ke? alhamdulillah...."

hahahaha... kalau duluuuuuu.... dah aku perambat budak tu! hahahaha.. skang syukur alhamdulillah.... semua tu syaitonnnn!
Bila cerita kat mama, mama tanya "awat selalu jadi kat adik eh?"
sebab Allah nak uji kot..

Haha!
Doakan la kebaikan saya ye.. amin..
Mudah-mudahan saya mampu menjadi yang lebih baik..
Amin..


Anis.Othman

Wednesday, October 3, 2012

Work Hard, Play Hard, Pray Hard



Salam.
LOL! Title takleh blah.
Hari ni msk kerja awal, 7.30am.
Biasa je bangun pagi2 ni..
Masuk awal sebab nak balik awal, yea yea..
Boss cakap aku boleh masuk pukul berapa pun janji kerja 8jam.
Ok je. huhu.

Ada la orang kata...
"u boleh la boss sayang"
"mesti gaji u banyak"
"apa u buat semua betul"

Semua tu tak betul,
boss akan sayang kalau kita betul-betul bekerja untuk company dia. Betul tak?
Gaji banyak? huhu.. asal kena repair kete je, hujung bulan...paras! hahaha
Kita belajar dari kesilapan. Kalau sekali salah takkan nak ulang 10kali salah tu?
Bila dah salah lawannya betul la. Aku manusia biasa. Tak terlepas dari salah.

“Dialah Dzat yang telah menjadikan bumi itu mudah bagimu, maka berjalanlah di segala penjurunva dan makanlah sebagian rezki-Nya. Dan hanya kepada-Nya-lah kamu (kembali setelah) dibangkitkan.” (Q.S AI-MuIk (67):15)

”Dan Allah menjadikan bumi untukmu sebagai hamparan, supaya kamu menjalani jalan-jalan yang luas di bumi ini”. (Q.S Nuh:(71):19-20)

”Sesungguhnya di antara dosa-dosa itu, ada yang tidak dapat terhapus dengan puasa dan shalat”. Maka para sahabat pun bertanya: “Apakah yang dapat menghapusnya, wahai Rasulullah?” Beliau menjawab: ”Bersusah payah dalam mencari nafkah.” (HR. Bukhari)

“Sebaik-baik nafkah adalah nafkah pekerja yang halal.” (HR. Ahmad)

Insyaallah aku berkerja kerana Allah taala..
Aku bangga aku dapat bersusah sekarang untuk mencari rezeki.
Insyaallah.. 
Aku bersyukur dengan apa yang Engkau berikan padaku.. 
Jom! kita sama-sama mencari keredhaanNya
Amin.

Anis.

Tuesday, October 2, 2012

NO Title.



Salam!
Hiyakkk!
Biasa la.. kat blog ni, kalau tak tulis pasal gumbira ha~ ha~ aku mesti tengah sedih.
Nak buat macam mana. Lumrah la.. takkan sentiasa nak happy je.
Allah menduga umat dia untuk umat dia tidak lupakanNya.
Sebenarnya takde mood nak buat apa pon, sembang dengan boss pon berapa patah je la.
Gelak pon kalau dia gelak, tak focus pun apa dia cakap.
Ye ye.. otak aku dah sampai ke hong kong! haha.
Selalu aku pesan kat diri sendiri ni, "takkan Allah uji kau sikit, kau dah rasa goyah?"
Petang semalam rasa nak nangis sgt lepas cakap phone dgn hafiza. uff..
Bila dah tak tahan sangat, aku makan... Then ok! hahaha
Mama datang kat meja makan, mama cakap... "dugaan mama dulu lagi teruk, adik kena kuat"
Ye.. Bila aku tenguk budak kecil, mereka tak tahu apa yg mereka bakal hadapi.
Buat masa ni makan, main, nangis, tidur..
Aku tak penah terfikir yang aku akan mcm ni.
Oh tapi takpe, Allah dah memperbaiki kehidupan kami sekarang.
Insyaallah akan lebih baik nanti.
:)

*menangis kadang-kadang bagus juga.*

Anis.

Saturday, September 22, 2012

Sabtu.

Salam..
Tengah baring bermalasan dengan Mikaeel. Fuh..
Baru balik kerja. Isnin meeting.
Tapi kat office td saja baca blog yg anis tulis dr 2008. That's really wow me! Hahahaha..
Kejap sangat masa berlalu beb!
Insyaallah Lia boleh discharge hari ni.
4hari abg ngan kakak berumah kat hospital.
Alhamdulillah.
Semalam 2kenalan anis meninggal.
Semoga arwah cik Naim and pakngah Mubarak ditempatkan dikalangan org2 beriman.. Amin..

Tak tahu nak buat apa sebenarnya hari ni. Huhu.

Ok la.
See you.

Anis

Friday, September 21, 2012

Lama tak?

Salam..
Lama rasanya tak menulis..
Ya.. bukan busy...cuma taknak bercerita sangat perihal diri..
haha...
Alhamdulillah...
Anis selamat ditunangkan..hikhik...

doakan kami cepat diijab kabulkan.. amin..


Actually baru lepas emosi...hahaha.. 
Anis kan? tak emosi bukan anis la.. 
Tok masuk hospital and no one tell me that until depa dok sembang dalam group whatsapp. 
Ada rezeki lebih adik balik na tok. 

Ala... banyak benda nak cerita sebenarnya.. cuma malas nak susun ayat.. 
hahaha!!
I iz lazy~

oh neway, dah setahun anis dengan Red Cherry. 
Suka duka.. 

"barang siapa yang menggembirakan anak perempuannya, darjatnya seumpama orang yang sentiasa menangis kerana takutkan Allah s.w.t"

"barang siapa yang membahawa pulang hadiah, hendaklah mendahulukan anak perempuannya dari anak lelakinya. Barang siapa yang menyukakan anak perempuan seolah-olah dia memerdekakan anak Nabi Ismail"

4 golongan lelaki yang akan ditarik ke neraka oleh wanita :

1. Ayahnya
Apabila seseorang yg bergelar ayah tidak mempedulikan anak-anak perempuannya di dunia. Dia tidak memberikan segala keperluan agama seperti mengajar solat,mengaji dan sebagainya. Dia membiarkan anak-anak perempuannya tidak menutup aurat. Tidak cukup kalau dgn hanya memberi kemewahan dunia sahaja. Maka dia akan ditarik ke neraka oleh anaknya.
(p/s; Duhai lelaki yg bergelar ayah, bagaimanakah hal keadaan anak perempuanmu sekarang? Adakah kau mengajarnya bersolat? menutup aurat? pengetahuan agama? Jika tidak cukup salah satunya, maka bersedialah utk menjadi bahan bakar neraka jahannam. nauzubillah)



Especially to whom it may concern.
Amin.

Thursday, August 16, 2012

Selamat Hari Raya~

Salam!

Haha..
Walaupun lambat lagi raya, tapi nak wish awal2..
Mana la tau tak sempat nanti.
Meh sini awak, awak dan awak!

"Jika jemari tak sempat berjabat,
Jika ada kata membakar lara,
Menusuk hati,
Semoga pintu kemaafan masih terbuka..
Selamat Menyambut Hari Raya Aidil Fitri!!"

Walaupun bersederhana tahun ni tapi segalanya berjalan dengan lancar.
Alhamdulillah.
Dapat belikan mama baju, dapat bagi apa yang mama idamkan..
:) amin.. Terima Kasih Ya Allah kerana masih memberi aku peluang untuk membahagiakan Mama.
*kesat airmata*

Oh! Selamat Hari Raya, Abah!
Maafkan Anis kalau ada tersilap kata yang buat abah tersinggung.
Maafkan Anis.
Insyaallah Abah, suatu hari nnt Anis akan menjaga abah jugak!
Insyaallah...

Ok la.. Selamat Hari Raya Semua!!!
Berhati2 ketika memandu!~

Wednesday, August 1, 2012

August, Ogos, Agustus, auguste, août, uy nghi, สิงหาคม.

Salam!
Hahaha.. Selamat datang Ogos!
Mula rasa ketaq!!
Pejam celik pejam celik pejam celik dah december dah nnt! Subhanallah..
Cepat sangat sangat dah ni..

Insyaallah, semua yang dirancang akan berjalan dengan lancar. Insyaallah. :)

*doakan saya!

Sunday, July 29, 2012

9 Ramadhan.

Salam...
Alhamdulillah..
Anis masih bernyawa untuk teruskan perjuangan hidup dibumi pinjaman Allah..
Insyaallah selagi anis mampu, anis takkan berputus asa...

Last post anis ada buat wish list kan..
Nak pergi Concert Big Bang.
Ok.. Beratur punya panjang semalam tapi separuh jalan ticket habis..
Rasa nak nangisss sangat..
Malam td whatsapp dengan En Zul.. "i nak bigbang..."
En zul jawab "tak try online?"
i answered "mmg yg kat Rock Corner tu pon dr internet"
En Zul "cuba u fikir balik.. Mesti ada hikmah yang u tak nampak kan?.. Dari tahun lepas kan?"
TERDIAM... ye la.. ada betul jugak.. xpe la kan... Redha... :)

Search google 'rose fabric tutorial' jengok2 jumpa ni...
http://pinoditart.blogspot.com/
Percaya tak? kalau anis ada anak nnt anis akan biasakan mereka dengan arts and music.
Kurangkan gadget dan TV!!! haha!! insyaallah...
Lebihkan buku especially!!!

Doakan saya! amin...

Saturday, July 28, 2012

Wish List.

Salam..
While waiting to Portable Autocad to completely downloaded.
Saja list down my wish list for this year.
uff...

1. Canon EOS -M!
    Nak Nak Nak!!!!ugh!


2. Big Bang Malaysia Alive Tour 2012.
    Since last year anis xleh join cocert Big Bang sebab tarikh yang sama arwah Cik Tan meninggal dunia. 
    Heee so tahun ni hopefully la boleh pi kan kan!
    Actually concert tu jatuh hari kedua raya haji. uff... heeee

   

3. Bertunang ????!!
    Haha tunggu k?
    Doakan saya dengan en zul :)

4. Ford Fiesta
    Agak-agak korang la anis boleh achieve tak untuk Ford Fiesta? 
    Fuh... doakan saya~


hehe... Tunggu la hujung tahun ni kita tgk apa yang mampu anis miliki! yeah~
    

Friday, July 27, 2012

8 jam.

Salam..
Baru selesai tgk cerita 8jam.
Menetes airmata ku ini. Huhu
Ni la movie yg paling best shaheizy sam.
Tu la lumrah kehidupan kan.
Subhanaallah... Aku bersyukur ada kekasih yang bukan panas baran.
Aku bersyukur ada mama yang sentiasa menasihati. Subhanaallah.. Aku bersyukur sgt.

Apa yang jadi kat Alang tu sebenarnya boleh bg impact positive and negative jugak..

Erm.. Nasib la anis tak terlalu ikut perasaan.

Oh tadi pergi makan ngan en zul. Pre sahur la kononnye.. Agak lama kami tak duduk bercerita tentang perihal kami. Tadi baru ada masa. Syukur alhamdulillah, ada jugak yang sudi membimbing anis.
Topic kami apa yang berlaku seharian.
Tak lupa jugak anis cerita tentang conversation anis ngan ex through YM. No heart feeling. *kapla ada batu sudah keluar* hahahaha

Oh overall cite 8jam tu mmg best. Kisah cinta yang tidak patut diikuti oleh adik2.. Jangan terlalu taksub dengan cinta. Ah! Asal tau batasan. Satgi adal putus cinta nak bunuh orang, bunuh diri. Subhanaallah..

Ok la.. Nak sahur sat..
Selamat bersahur!!!
Salam..

Tuesday, July 24, 2012

Mabul Island

Salam..
Hehe... Since bulan puasa kan, xleh makan so rehat kan otak dari 3D dengan menaip! argh!
ok la...
Saja nak share xperience pi Mabul bulan 4 hari tu..
Tak sempat nak beli casing underwater for camera :(
Kalau tak boleh show off kat korang Barracuda perang ngan Sotong! huhuhu..
Oh! banyak lagi la!  
Cer usha gambar2 tu.. banyak lagi sebenarnya.. but I iz lazy~




nie view from Sipadan Inn II .7.15am
  
Petang2 jalan-jalan kat Mabul tu boleh 3kali pusing abis la.. hehe
Kecik je island dia.. 
Budak-budak kat situ memang hari2 aktiviti lain2.. 
hahaha... petang2 anis join diorang tau!

mereka ni naik sampan kecik sendiri and pi tangkap ikan sendiri!

Yang perempuan memang suka bergambar :)

Budak ni paling manis anis jumpa!

'kak! saya lagi banyak~'

haaaa nampak? diorang tak takut ok!

view from Backpackers.com














Ok! next Krabi! hek hek hek

25th Birthday...

Salam!
Subhanallah... Banyaknyeee sarang labah2... Ok i nk kemas skit blog ni.!
Ahaaaa...

Ok la.. Mai kita cite apa jadi tahun ni.
Been to Mabul.. Oh! Nanti la kite upload eh?

Alhamdulillah rezeki usaha sendiri tahun ni menjadi2.. Business berjalan lancar. Mama pon sihat walafiat.. Mikaeel pon dh 2thn..
Dah suku abad anis membesar kan bumi pinjaman Allah ni.
Syukur syukur.

Ok hari tu celebrate birthday with my birthday mate*eh boleh ke mcm tu*
Syarul Azren kat Seoul Garden*first time kitorg try situ.. Ngeeee!!! And she's going to UK on september! Pursuing master in finance .. Kan syarul? :)

Oh thanks kat malina jugak!!! She bought me Red Velvet Cake yg sedap and imported from Klang. Owhhh so sweet malina! Dia travel all the way from shah alam malam2 ngan fifi just for red velvet tu.. Nak nangis!!!

*punya la malas nak update guna laptop, i guna ipong pon ok la kan? Kan?*

Oh ya.. Selamat Menyambut Ibadat Puasa! Semoga Ramadhan kali ini memberi sinar dan keberkatan untuk semua.. amin...



Thanks malina!!!!!!

Sunday, July 22, 2012

2nd day puasa

Salam..
Hehe.. Update before berbuka ;)
Ok.. Allah maha mengetahui..
Allah maha besar.
Allah maha kuasa.

Semalam balik dari abang,
boleh tertinggal kunci rumah kat pintu! Sampai laaaaaa masa nak keluar pi hantar cookies kol 12 td..
Ya allah!! Dah la kat mentari court ni pantang nampak rezeki!
Subhanallah...

Oh hari ni bwk mama pi bazaar ramadhan kat Bangsar. Heeee

Ok la!
See you tomorrow!

1st Day Puasa.

Salam..
Syukur alhamdulillah anis masih bernafas untuk menyambut Ramadhan tahun ini.
Masih ada mama disisi.. Masih dengan abang satu family. Masih dengan en zul. :) hehe.

Oh dugaan bulan 1st pon tak lupa jugak! Hahaha.. Kereta rosak! Pepagi dah pi workshop pastu bla bla bla.. Da da da.. Huhu.. Lari budget sikit! Xpe xpe.. Ada hikmah semua tu.. Insyaallah..

Pi survey jar ngan en zul untuk hamper kat Old Town PJ. Ok kat KL jauh lebih murah :)

Balik tu terus pi rumah abang.. Rindu mikaeel ngan lia sebenarnya! Hahahaa..

Pukul 5, abang ngan kak dah take place untuk masak. Alhamdulillah. Ada sotong bakar portu, ketiau goreng, ayam masak sambal, puding milo. Eh kenyang la sampai sekarang la!