Saturday, August 13, 2011

Resipi : Lasagna

Salam..
Semalam buat Lasagna for berbuka resepi curik dari internet!..
Alhamdulillah sedap!
Cuma tak berapa nak cantik je..hahaha..

Jom kita usha!
Anda perlukan untuk buat meat sauce..

Bawang putih yang didadukan.. 
anis guna 10 ulas.

bawang besar didadukan juga
satu tapi its hugeeee..

button mushroom dihiris halus
ada la dlm 10 biji

1/4 minced meat
*sorry quality gambar hampeh sikit! rabun teruk dah!*

Spaghetti Sauce 
dalam 7 sudu besar.
i chose Heinz spicy.. sedappp

3 sudu margerine.
nie untuk cake sebenarnya...bedal la!

OH!! BAHAN LAGI SATU IALAH DRY BASIL!!! lupa snap!

Ok!! langkah2 nya... 
Tumis bawang putih dan bawang besar menggunakan margarine dan sedikit olive oil.
biarkan hingga kekuningan.. guna api kecil ye..

masukkan minced meat dan mushroom.

masukkan spaghetti sauce, garam, gula sikit, ajinamoto..
akhir sekali taburkan dry basil! siap!

Dan anda perlukan untuk buat creamy cheese sauce..

2 sudu besar tepung gandum.

3 sudu besar margarine

Mozzarella cheese.. agak2 je.

3 cawan low fat milk!
i chose Marigold!

dan langkah2 nya.....

panaskan margarine.. masukkan tepung gandum..
Biarkan kekuningan.

masukkan susu low fat. 
memang akan pekat sedikit.. *tambah susu jika perlu.

masukkan mozzarella sikit.. mmg akan berminyak..
Kalau super minyak sila buang ye..
ok siap!!!

Last step!
large instant lasagna sheets.
I chose San Remo
dalam resepi tu dia cakap xyah rebus lasagna sheets nie.
but celup sedikit la dengan air panas dan olive oil.

susun lasagna sheets, diikuti meat sauce.

pastu tuangkan pulak creamy cheese sauce..
susun la sampai mana korang nak :) 

lasttttt skali...on top xyah letak lasagna sheets ok..
taburkan mozzarella...
ok nak bakar dah!!
180° for 35minutes~


nie hasilnya..
sorry tak berapa cantik coz bekas terlalu besar..
and nak terjatuh mana nak bawak keluar!! 
tapi seriously sedap...
try la!!
sekarang tengah tunggu ana nak bg resepi 'abg shamel' 
:)


2 comments:

mysteriouslady said...

Wahh yg tak cantik tu selalunye sedap! Adakah ko akn masak ni utk aku nnt? *kenyitkenyit*

_anees^ said...

insyaallah boleh... aku ingat nak buat bread quiche.. hehehe... insyaallah hari rabu tau!