Wednesday, November 3, 2010

♥♥Coffee lovers♥♥


Salam~
I'm a coffee lover!
yehaaaa...
Ok... Ketahagihan 'coffee' mmg tak boleh nak dinafikan..
Kerana ianya benar!
I was like "toloonggg...sakittt keeepaaallaaa...nescaafeeee" *tak dapat nescafe pulak anis sakit kepala! hehehe...
Tau anis berjangkit dari sape? Dari mama! hehee...mama lagi dasyat!
Percaya atau tidak...
En. Zul yang dulunya tidak minum 'coffee' langsung....
Kini, kami sangat serasi hingga mencari kedai hanya untuk mendapatkan 'coffee'..

Jom kita bercerita sikit tentang 'coffee'..

'Coffee' asalnya dari 'English Language' pada tahun 1598. 'qahwah' pula digunakan dalam Bahasa Arab yang bermaksud sama seperti 'wine'dan dalam versi Qahiya bererti "mengawal nafsu makan". * i admit that!.

Cara penanaman 'coffee' agak rumit but i'll explain in simple verse ok...
'Coffee' disebarkan oleh biji. Kaedah penanaman biji 'coffee' ialah pada awal musim hujan kerana ia mampu mengeluarkan bunga secara semulajadi.
Brazil adalah negara yang tertinggi mengeluarkan 'green coffee'.


Jom usha history coffee pulak. *know what i love history :D
Penemuan biji 'coffee' awalnya ialah pada abad ke-9, tetapi tiada bukti bertulis untuk mengesahkan kewujudan biji 'coffee'. Pada abad ke-15 kewujudan biji 'coffee' betul-betul ditemui di Mokha, Yemen. Dengan itu bermula di Arab la pertama kalinya biji 'coffee' dipanggang dan di'brew'...
Pada abad ke-16, biji 'coffee' telah tersebar di seluruh Afrika Timur, Persia, Turkey, Afrika Utara, Italy, Europe, Indonesia dan USA. 
Pada tahun 1583, seorang doktor Jerman bernama Leonard Rauwolf memberi gambaran tentang 'coffee' selepas pulang dari 10tahun menjelajahi Near East.  Doktor Leonard menyifatkan 'coffee' mampu mengubati penyakit.

Oh..i wanted to share this 15 Effects That Coffee Has on Your Health.

1. Some say that they will get the boost from morning coffee. Kebanyakan mereka yang mengambil 'coffee' pada waktu pagi merasakan diri mereka bersedia untuk menghadapi apa sahaja pada hari tersebut. Mereka juga lebih berwaspada dan berhati-hati.

2. 'Caffeine' mampu mencegah wanita lewat usia dari hilang ingatan. Wanita berusia 65thn yang mengambil lebih dari 3cawan 'coffee' mampu mendapat score yang lebih baik dari wanita yang hanya mengambil 1cawan 'coffee'. Caffeine juga mampu mencegah penyakit Parkinson and depression.

3. Penyelidik Italy memdakwa 'coffee' mampu melawan penyakit 'BLEFAROSPASME', satu penyakit kejang mata yang menyebabkan pesakit berkelip tak terkawal. WOW!

4. Everybody knows the laxative effect of coffee. Brewed coffee mampu membantu tubuh menyerap nutrisi penting dan mampu melawan masalah sembelit.

5. High coffee consumption (more than three cups per day for years) mampu meningkatkan kehilangan kepadatan mineral badan.*ow ow!

6. Pengaruh 'coffee' pada cardiovascular issue : ada yang mengatakan itu bagus namun ada juga yang membantah kerana ialah terlalu berisiko. Caffeine menghalang Adenosine. Jantung berdetak dengan laju, otot menegang..

7. Caffeine menyebabkan tidur terganggu. INGAT! Alkaloid memerlukan 12jam untuk hilang dari tubuh badan. 

8. Research terbaru mendapati bahawa 'coffee' boleh mengurangkan risiko Kanser Kulit. 6 cawan 'coffee' setiap hari mampu menurunkan perkembangan Kanser Kulit sebanyak 35%. 'Coffee' juga mampu melawan Kanser PAYUDARA!

9. 'Coffee' juga mampu melawan Gout symptoms kerana mampu menurunkan Uric Acid dalam jangka pendek.

10. 2 cawan 'coffee' mampu mengurangkan post-gym muscle pain. 

11. 'Caffeine' yang dicampur dengan Paracetamol boleh membahayakan hati anda.

12. 'Caffeine' gets women in the mood of sex, especially in moderate amounts and when women are not heavy drinkers. This chemical also known to increase excitability in men. *hahahhaha! yer ker?

13. 'Coffee' juga mampu membunuh! hahahhaa...semua orang tahu...

No comments: