Saturday, July 3, 2010

Sehari di IKEA.

Salam....
29 Jun hari tu.... Pihak college antar final student seramai 12orang untuk 'interview' dengan IKEA..

So berkumpul kt IKEA pkol 9.30pg... hehehe...
Pastu disambut oleh Mr. Tan...

Kitorang dibawa ke Communication & Interior Design department... fuhhh.... messy as usual! LOL...
1st kami dibawa untuk design name tag sendiri...
IKEA provide marker, color paper and magazine!
Yay!~ love it!

tgk tgk! excited kannnn sayaaaa....


mmg pantang nmpk camera!


lecturer pon boleh design name tag jugak!


Jyin , Alvin and Gareth


name tag sayaaa.... dorg ckp mcm kanak2....haaaa...ingat senang ker? design utk 10minutes!


Lepas je design name tag nie, kami semua dibawa ke satu bilik untuk mendengar sejarah tentang IKEA!
For ur information.... Barang yang pertama dijual oleh IKEA ialah pen!!! huhuhu...
And IKEA stands for Ingvar Kamprad, Elmtaryd, Agunnaryd
Ingvar Kamprad = pengasas IKEA 
Elmtaryd = salah satu negeri di Sweden
Agunnaryd = salah satu kampung di Elmtaryd

Panjang jugak lagi la...bukan je dengar tentang history..
Tapi pihak IKEA juga menekankan tentang 'marketing' IKEA!
Fuh.....


nie dalam bilik KANDARA..huhuh...

Time dalam bilik nie Mr. Tan ada tanya anis, "penah datang IKEA...?"
anis pon jawab la kadang everymonth pegi IKEA because of meatball...
Mr. Tan gila terkejut...wahahaha... then dia tanya anis, "U rasa dalam sebulan berapa byk meatball dijual?"
dengan pantas anis jawab " 500K!" 
Wow!!! Tepat!!!!! wahahahahahahahaha....
Anis dah buat calculation dah before! huhuhu

Ok untuk interview dengan IKEA... bukan la mcm interview2 yang anis penah di interview...
Kat IKEA mmg lain....
IKEA bagi kami Task untuk present dan dari situ IKEA akan bagi point ikut pada creativity dan cara percakapan kita... Idea juga tak dilupakan!!!

Untuk Task pertama... 
Kami dibawa ke showroom kt 1st floor IKEA...
Mr . Tan bagi no. dan kami diberi sesuatu ruang ikut number....
Cari 5 kebaikan atau keburukan untuk View tu....
dan bagi 5 idea untuk improve kan View tu~


hehehe.nie view saya! :P


nanie orang pertama kne present.


Zety 2nd!


anis 3rd!!!

Ada lagi 9 orang.... kalau nak tgk lagi nnt anis bg link kt facebook k?
sebab kemalasan yang dihadapi sekarang bertahap DEWA!


chicken crispy with fries! sumpah ingat IKEA serve meatball! 
sebab IKEA sangat sinonim dengan meatball!



kami!



mereka.



mereka bersama Mr. Tan!




hahaha..nie bergambar lepas makan! 

Lepas Lunch, kitorg terus dapan 2nd task...
Mr. Tan suruh pilih satu product untuk kami buat 'radio advertising. or TV advertising.
So group anis ada Mimi (anak), Alvin (anak kecil) and Jacky (daddy)..
Kami kne fikir idea within 10minutes and present for 3minutes! OUCH~!!
Susah jugak nak hafal script!


nie group Zety time perbincangan.


hehehehe....nie time membuat lakonan!


group kami sedang berbincang!


hehehe...time lakonan...serious it was reallllyyyyy fun!

group nanie!


lakonan mereka.

Lepas buat presentation untuk 2nd Task, kami di interview secara individu.
fuh fuh...seram....


nie time cabut undi untuk pilih nama peng'interview'! huhuhu


nie la sebahagian peng'interview'

Anis dapat Andrew......
He's really humble, soft-spoken...serious!
I can't stop talking with him!!
We sharing an interest, experience and talk talk talk! 

Selepas interview baru kami diterangkan bahawa point yang kami dapat adalah dari segi percakapan, pergaulan, presentation, soal-jawab dan tumpuan ketika mereka bercakap!


dengan Mr. Amer sebelum balik!!!!!


And for a good news!!!
1st July, miss Intan call and bgtau yang IKEA ask to come for 2nd Interview next week!!!!! yay!~~
Hanya 5 orang dipilih dari 12 org!!!!! Alhamdulillahhh!!!!!!

DOAKAN SAYAAAAAA!!!!

7 comments:

haziQah said...

gud luck nis..so proud of u :)

Mysterious Lady said...

wow bestnyeee! hope u get an early birthday present! doa banyak2, mintak semua orang doa utk kite, kalau kite nak sesuatu tu bersungguh2, mesti nampak kat muke kite, insyaAllah dapat! :) ape2 pun sentiase percaye Allah dah tentukan rrezeki kite, tapi kite mestilah sentiase berusaha! :)

GOOODD LUCKK!

eh ko dh pegi interview tu kelmarin kn.

_anees^ said...

tu first interview....nie nak tunggu utk pi 2nd interview next week..xtau lg hari apa...fuh fuh!!

aku harap jugak dpt hadiah hari jadi ygggggg besttt sgt!

:P nnt aku blanje ko meat ball eh...

haziqah...thanks!!!

[ AlexumaR ] said...

gmba lepas makan tuh mmg nmpk nak berat badan ...


lepas aktiviti..

nmpk kurus balik .
wahahhwahw

Mysterious Lady said...

okeh tahun ni confirm aku tuntut dr ko! hehehe!

_anees^ said...

umar : hahahahhaa!!! i mkn satu jer tau! :P

syarul : no problem punya!!!!

mod said...

anis! smoga berjayaaaa! :)